W związku z rozpoczynającym się sezonem grzewczym 2023/2024 Prezes Krajowej Izby Kominiarskiej poinformował, że od 18 września 2023 roku został uruchomiony protokół elektroniczny przeglądu przewodów kominowych. Jest to funkcja w obrębie Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków. Rozszerzeniu ulegnie zakres czynności wykonywanych przez Mistrzów Kominiarskich, między innymi o inwentaryzację żródeł ciepła w kontrolowanych budynkach. Wymaga to uzyskania od właścicieli, zarządców i administratorów informacji i danych o charakterze technicznym budynków, dotychczas niedostępnych dla służby kominiarskiej.

W ramach obowiązujacych zapisów Prawa Budowlanego – Dz.U. 2023. poz. 682. z dnia 14.04.2023 art. 62a ust. 5 i 6,  uruchomiony został system teleinformatyczny, którego częścią będą okresowe kontrole przewodów kominowych wraz ze sporządzeniem cyfrowych protokołów pokontrolnych.
W związku z tym rozszerzeniu uległ zakres czynności wykonywanych przez Mistrzów Kominiarskich, między innymi o inwentaryzację źródeł ciepła w kontrolowanych budynkach. Wymaga to uzyskania przez kominiarzy przed dokonaniem kontroli od właścicieli, zarządców i administratorów budynków informacji i danych o charakterze technicznym budynków.

Dane ogólne:

  1. Funkcja budynku
  2. Typ budynku
  3. Liczba kondygnacji
  4. Liczba lokali
  5. Kształt budynku
  6. Obwód budynku
  7. Rok budowy

Dane szczegółowe:

  1. Średnia wysokość kondygnacji ogrzewanych
  2. Grubość ocieplenia podłogi na gruncie lub stropu nad garażem lub piwnicą
  3. Grubość ocieplenia dachu
  4. Grubość ocieplenia stropodachu
  5. Strop nad piwnicą lub garażem
  6. Stan instalacji CG
  7. Stopień ocieplenia ścian zewnętrznych
  8. Grubość ocieplenia ścian zewnętrznych

Termomodernizacja:

  1. Wymieniono stolarkę okienną – TAK/NIE (gdy TAK podać rok wymiany)
  2. Wymieniono stolarkę drzwiową – TAK/NIE (gdy TAK podać rok wymiany)

Źródła ciepła budynku:

  1. Rodzaj źródła
  2. Charakter produkowanego ciepła
    W zależności od wybranego źródła ciepła system wymaga podania danych szczegółowych (np. rodzaj i ilość opału).

Dane dotyczące źródeł ciepła lokalu – wypełniane dla każdego wydzielonego lokalu
osobno

Dane lokalu:

  1. Numer / oznaczenie lokalu
  2. Powierzchnia pomieszczeń ogrzewanych
  3. Średnia temperatura pomieszczeń ogrzewanych w sezonie grzewczym
  4. Liczba mieszkańców korzystających z CWU
  5. Funkcja lokalu
  6. Liczba mieszkańców
  7. Lokal podłączony do wspólnego źródła ciepła – TAK/NIE

Dodatkowe żródło ciepła (dla każdego źródła ciepła osobno (Gazowy Podgrzewacz
Wody, piec kaflowy, kuchnia, piec transportowy):

  1. Rodzaj
  2. Moc
  3. Charakter produkowanego ciepła
  4. Planowana wymiana
  5. Rodzaj paliwa
  6. Roczne zużycie paliwa dla danego źródła ciepła

W związku z rozpoczęciem działania systemu od 18 września 2023 roku, zmianie uległ także sposób przekazywania protokołów z okresowej kontroli przewodów kominowych do właścicieli, zarządców i administratorów budynków.
Po sporządzeniu, protokół zostaje automatycznie umieszczony w elektronicznej bazie danych systemu CEEB. Zapoznanie się z jego treścią, pobranie oraz ewentualne wydrukowanie wymaga zalogowania się do systemu Ewidencja

(źr.Brzeszcze.pl)

4 KOMENTARZE

  1. to jak kominiarz przyjdzie to zamiast wymiatać komin to bedzie siedział i wypełniał skaplikowaną ankiete he hehe i jeszcze dostanie za to pieniadze??? czy za FRIKO??? Na jeden budynek bedzie musiał poświęcić średnio 1godzine lub więcej to ON stanie sie urzędnikiem zamiast kominiarzem he he he TO JEST CHORE ! ! !

  2. To już się dzieje. Unia pracuje nad tzw Śladem wodnym analogicznie do śladu węglowego, zużyjesz litr wody więcej- kara ! Gratulacje przerośniętym dzieciom kwiatom głosującym na Lewicę i zielonych.

    6
    1
  3. Patrzcie do czego się władza posuwa kolejny krok do zniewolenia , zaniedługo będziesz miał się spowiadać z kim sypiasz ile oddechów na minutę robisz i ile CO 2 wydychasz i ile pierdzisz ,władza tak bardzo śrubę wam dokręci na ile się będziecie godzić. .

    7
    1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Proszę podać swoje imię tutaj